Oświadczenie Grupy Hilti w sprawie wojny na Ukrainie

Please enter alternative text here (optional)

Schaan (FL) - 27 Kwietnia 2022 r.

Jesteśmy głęboko zasmuceni trwającą tragedią ludzką spowodowaną rosyjską inwazją wojskową na Ukrainę. Grupa Hilti jednoznacznie i stanowczo potępia tę agresję i przemoc, jaką jest zabijanie, ranienie i przesiedlanie tak wielu ludzi. Inwazja na Ukrainę nie ma żadnego uzasadnienia i narusza wszystkie przepisy prawa międzynarodowego. W Hilti stanowczo solidaryzujemy się z naszymi Ukraińskimi Koleżankami i Kolegami, a także jesteśmy zdecydowani udzielać wspierać mieszkańców Ukrainy i zapewniać im doraźną pomoc humanitarną.

Bezpieczeństwo i ochrona członków naszego zespołu na Ukrainie jest naszym priorytetem. Zapewniliśmy wsparcie finansowe naszym Kolegom i Koleżankom z Hilti Ukraine, a także oferujemy wsparcie logistyczne dla tych, którzy szukają bezpieczeństwa i schronienia poza granicami Ukrainy. Chcemy wesprzeć członków naszego zespołu w przejściu przez ten trudny okres. Zespoły Hilti w sąsiadujących z Ukrainą krajach, od zachodu i południa, aktywnie pomagają swoim Kolegom i Koleżankom z Ukrainy oraz ich rodzinom.

Ponadto czuliśmy pilną potrzebę finansowego wsparcia tych osób na Ukrainie, które nie mogą wyjechać, poprzez współpracę z organizacją niosącą pomoc humanitarną obywatelom Ukrainy bezpośrednio na miejscu. Razem z Fundacją Hilti stworzyliśmy Fundusz Solidarnościowy, z początkową darowizną w wysokości 1 mln franków szwajcarskich na rzecz Médecins Sans Frontières (MSF). Każdy pracownik Hilti również ma możliwość przekazania darowizny na rzecz MSF, a Fundacja Hilti podwoi ten wkład.

Poza ścisłym przestrzeganiem wszystkich międzynarodowych sankcji, zdecydowaliśmy o wstrzymaniu wszelkich dostaw produktów do Rosji i Białorusi. Nasze lokalne organizacje rynkowe skupiają się wyłącznie na wypełnieniu zobowiązań dotyczących umów, które zostały zawarte przed rosyjską inwazją na Ukrainę. Obecnie oceniamy, w jaki sposób obsługiwać naszych klientów w ramach długotrwałych umów Zarządzania Parkiem Maszyn/Dożywotnego Serwisu Maszyn dotyczących wysokiej jakości serwisów narzędzi. Potencjalne konieczne dostawy części zamiennych do Rosji i Białorusi będą wykonywane w pełnej zgodności z międzynarodowymi sankcjami oraz wyłącznie po uzyskaniu formalnej zgody przez odpowiednie instytucje.

Stale uważnie obserwujemy dalszy rozwój sytuacji na Ukrainie i na bieżąco weryfikujemy nasze postępowanie. Grupa Hilti ma szczerą nadzieję, że ta agresja i cierpienie tak wielu ludzi zakończy się jak najszybciej i uda się przywrócić pokój.