Firmy Hilti i Trackunit ogłosiły strategiczne partnerstwo

Please enter alternative text here (optional)

Warszawa, 31 stycznia 2022 r. – Firmy Hilti i Trackunit ogłosiły strategiczne partnerstwo w celu przyspieszenia cyfrowej transformacji w branży budowlanej. Partnerstwo koncentruje się na osiągnięciu globalnej skali w dziedzinie łączności narzędzi i sprzętu.

Wraz z firmą Trackunit, liderem w zakresie usług zarządzania flotą w branży budowlanej, firma Hilti może teraz zaoferować jeszcze więcej rozwiązań w ramach swojej usługi ON!Track. Strategiczne partnerstwo ma na celu rozszerzenie stale rosnącej sieci urządzeń firmy Trackunit, zapewniając jeszcze lepszą łączność na całym świecie, dzięki zaawansowanej technologii Bluetooth. Ta technologia umożliwia wykrywanie tagów umieszczonych na mniejszych narzędziach i sprzętach, a dzięki zebranym informacjom możliwa jest integracja doświadczeń klientów korzystających z platform zarządzania zasobami firmy.

„Łączność szybko zmienia naszą branżę. Dzięki temu wyjątkowemu partnerstwu, cieszymy się z możliwości wykorzystania naszej wspólnej wiedzy eksperckiej, aby w niedalekiej przyszłości połączyć narzędzia, maszyny i samochody serwisowe na placach budowy – ostatecznie dostarczając klientom innowacyjne i zintegrowane rozwiązania, które poprawiają wydajność i rentowność" – powiedział Michael Neidow, Executive Vice President / Head of Business Unit Tool Services w firmie Hilti.

Partnerstwo jest wspólnym dążeniem do zwiększenia produktywności i wyeliminowania przestojów w tej branży. Wyznacza ono również nową granicę cyfryzacji w budownictwie, koncentrując się na narzędziach i sprzęcie.

„Dzięki współpracy z globalnym liderem rynku, firmą Hilti, możemy dalej realizować wspólną cyfrową transformację biznesową naszej branży. Razem mamy wyjątkową możliwość, aby pomóc klientom korzystać z danych pozyskanych z lekkiego sprzętu i narzędzi, zapewniając wiele możliwości w zakresie podejmowania decyzji, wydajności oraz ciągłego uczenia się. Partnerstwo wykracza daleko poza standardowe ISO i buduje głęboką integrację, w ramach której dane są obecnie udostępniane na obu platformach w czasie rzeczywistym. Integracja ta zapewni ustandaryzowane i lepsze doświadczenia klientów – eliminując potrzebę niestandardowej konfiguracji i kosztownych integracji IT" – powiedział Soeren Brogaard, dyrektor generalny firmy Trackunit.

Firma Hilti zapewnia szerszy dostęp do rynku dobrze znanemu rozwiązaniu firmy Trackunit, tworząc w ten sposób globalną sieć. Firma Trackunit obsługuje kilku największych na świecie producentów oryginalnego wyposażenia (OEM), wypożyczalnie narzędzi i wykonawców. Dzięki modelowi wymiany danych, firma Trackunit rozszerzy swoją ofertę dla obecnych klientów o sprzęt i zasoby, które nie są zasilane energią elektryczną. Wgląd w dane jest teraz możliwy na obu platformach w czasie rzeczywistym, dzięki czemu narzędzia zarejestrowane w systemie ON!Track firmy Hilti mogą być przeglądane na platformie Trackunit, a ciężkie maszyny wyposażone w urządzenia firmy Trackunit mogą być przeglądane w systemie ON!Track.

Partnerstwo pozwoli firmie Hilti rozszerzyć swoje rozwiązanie ON!Track, które – poza lekkim sprzętem – obejmie również maszyny ciężkie, tworząc jednocześnie innowacyjne rozwiązanie do zarządzania zasobami, znajdującymi się w samochodach serwisowych dla wszystkich kategorii klientów w branży budowlanej. Rozwiązanie oferuje wyższy poziom doświadczenia klienta, zapewniając, że dane dotyczące narzędzi są dostępne na obu platformach.

Grupa kapitałowa Hilti jest dostawcą wiodących pod względem technologicznym produktów, systemów, oprogramowania i usług dla podmiotów działających w branży budowlanej i energetycznej. Spółka, wraz z jej ok. 30 tysiącami pracowników w ponad 120 krajach, kładzie nacisk na bezpośrednie relacje z klientami, jakość i innowacyjność. Wartość rocznej sprzedaży Hilti w 2021 r. wyniosła 5,9 mld CHF. Siedziba grupy znajduje się w Schaan (Liechtenstein) od momentu jej założenia w 1941 r. Hilti jest prywatną własnością funduszu powierniczego Martin Hilti Family Trust, co zapewnia kontynuację jej działalności w perspektywie długookresowej. Strategia grupy kapitałowej Hilti opiera się na kulturze zorientowanej na wydajność i dbanie o pracowników i klientów. Naszym celem jest również rozwijanie entuzjazmu klientów i budowanie lepszej przyszłości.

Firma Trackunit jest wiodącym dostawcą rozwiązań IoT i informacji pozyskiwanych od maszyn opartych na modelu SaaS dla globalnej branży sprzętu budowlanego. Firma Trackunit gromadzi i analizuje dane o maszynach w czasie rzeczywistym, aby dostarczać użytecznych, proaktywnych i predykcyjnych informacji, umożliwiając klientom prognozowanie w oparciu o dane. Celem firmy Trackunit jest kierowanie rozwojem rozwiązań technologicznych (ang. technology engagement) w celu wyeliminowania przestojów. Założeniem tej misji jest nie tylko poprawa sytuacji finansowej po przekroczeniu budżetu i harmonogramu, ale także odbudowa reputacji branży w zakresie innowacyjności i przywództwa. Firma Trackunit obsługuje klientów na całym świecie ze swoich biur w Danii, Kanadzie, Chicago (stan Illinois) i Singapurze, Szwecji, Norwegii, Francji, Holandii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Australii i Japonii. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę trackunit.com.